1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

BANJA ILIDŽA 5

Banja Ilidza 4

 

Banja Ilidza 3

Banja Ilidza 02

LJEKOVITA SVOJSTVA BANJE

Balneološka ocjena - zdravstvene indikacije

 

Zdravstveni turizam jedan je od najstarijih specifičnih oblika turizma u okviru kojeg se stručno i kontrolirano koriste prirodni ljekoviti činitelji i postupci fizikalne terapije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja, te poboljšanja vrsnoće života.

Kroz historiju potvrđeno, a kasnije i naučnim ispitivanjima dokazano koliko je  termomineralna voda „Sanske Ilidže“ ljekovita, koliko ima povoljno dejstvo u rehabilitaciji reumatoloških i neuroloških oboljenja, kožnih bolesti, bolesti metabolizma kao i sportskih povreda, te da je u tom pravcu neponovljiva i jedinstvena u ovom dijelu Europe.


Termomineralna voda "Sanske Ilidže"pripada kategoriji: kalcijummagnezijum sulfatnih hipotermi sa blagom radioaktivnosti i temperaturom od 32 C, takve vode su rijetko iz grupe termomineralnih voda, a prema svim raspoloživim podacima sigurno nema vode u bivšoj Jugoslaviji slične "Sanskoj Ilidži".

Ove teze potvrđuje i jedan od najpoznatiji geoloških istražitelja i poznavaoca termo-mineralnih voda u bivšoj Jugoslaviji, dipl.ing.Radovan Čepelak, koji nas je opet posjetio 2013.godine, analizirao vodu i potvrdio sve navedene balneološke karakteristike.

dipl.ing.geol.Radovan Čepelak - Medicinski fakultet u Zagrebu

Fizijatrijsko-reumatološka rehabilitacija se sprovodi primjenom termomineralne vode u različitim vremenskim intervalima svakodnevno 20 – 30 min., na taj način mineralna voda ima fizičko-hemijski uticaj na kožne promjene kao i na male zglobove ruku i nogu, te na mikrocirkulaciju, a posebno krvnih sudova subkutisa.

Najvažniji sastojak termomineralne vode je sumpor čiji je nedostatak u organizmu uzrok raznih bolesti, naročito hronične reume, oboljenja kože, vena i arterija, poremećaja žučne funkcije, anemije, raznih ginekoloških oboljenja i dr. U  Banji Ilidži se liječi: reumatizam zglobova, išijas, oboljenje kičme (okoštavanje zglobova), tuberkulozno oboljenje zglobo­va, rahitis, posljedice dečije paralize, hronično zapaljenje vena, šuljevi, ekcemi, trovanje olovom, zatim zapaljenje materice, strelinost i si.

Terapijski efekat ljekovite vode najbolje se ostvaruje kupanjem u toploj sumporovitoj vodi, pijenjem sumporovite vode (sa bušotine, temperature 32°C), vaginalnim ispiranjem i blatnim oblogama.

Promjene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperature, utiču na receptore za bol. Zbog toga tada dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma, te se reumatski bolovi najčešće javljaju u jesen i zimu.

Banjanje od 20 do 30 minuta može se koristiti svakodnevno tokom dvije do tri nedjelje i postižu se značajni rezultati, naročito  reumatskih oboljenja u mirnoj fazi ( Reumatoidni artritis u I i II stadiju), i kod povreda.

Fizikalna terapija predstavlja takav oblik podražajne terapije koji se najbolje nadopunjuje sa prirodnim ljekovitim faktorima, u našem slučaju to je sumporna voda čije se djelovanje znatno poboljšava kada se kombinuje sa različitim fizikalnim terapijama.Posebno vrijednom se pokazala i  kombinacija u tretiranju mnogih kožnih oboljenja, kao i poremećaja cirkulacije, zatim degenerativna reumatska oboljenja, upalna reumatska oboljenja, vanzglobni reumatizam, neurološka oboljenja, oboljenja krvnih sudova, bolesti metabolizma, stanja nakon povrede lokomotornog aparata, profesionalne bolesti kože i krvnih sudova, bolesti želuca, crijeva, žuči i žučnih puteva, te ginekološka oboljenja, sterilitet isl.

Bez obzira na gore pomenute bolesti, ova voda je svakako prikladna i za osobe koje nisu toliko bolesne, ali su iscrpljene bolešću, životom i radom, te da na taj način obnove životnu snagu i radne sposobnosti t.j.fizički i psihički odmor.

S obzirom na radioaktivnost vode prikladna je i za gerijatrijska stanja i pojave ranog starenja, djeluje stimulativno i uklanja staračke tegobe, a razlog tome je Radon koji djeluje na prednji režanj hipofize.

Radon kroz kožu i sluznice brzo prožima čitavo tijelo, a kako je lahko topiv u mastima, nagomilava se u organima koji su bogati lipoidima, on povećava broj leukocita u krvi i time direktno utiče na odbrambene snage organizma, snižava krvni pritisak, smanjuje osjetljivost na alergene.


Preporučuje se i primjena ove vode pijenjem dnevno najmanje 2 dcl, i kod takvog oblika primjene korisni rezultati se mogu očekivati u liječenju ulkusne bolesti, gastritisa, bolesti žuči i žučnih puteva, crijevnog trakta, degenerativne promjene kosti, te uopće jačanje imunološkog sustava čovjeka.

Zbog gore navedenih karakteristika planirana je i izgradnja moderne punionice ljekovite termo-mineralne vode, tako bi voda bila dostupna kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, jer želja nam je da ovakva voda bude dostupna svima onima kojima je potrebna kako za liječenje, tako i za sprječavanje gore pomenutih bolesti.

I da svakako ne zaboravimo da voda odlično odgovara za sport i rekreaciju, plivanje i sl. i to i ljeti i zimi s obzirom na svoju stalnu temperaturu od 32 C.

 

KONTRAINDIKACIJE

Banjska voda je kontraindicirana za zarazna oboljenja, srčane mane, tuberkulozu pluća, krva­renja, grozničava stanja, jače nervoze i slično.


Za sva dodatna pitanja obratite se Upravi d.o.o."Banja Ilidža", i savjetujte se sa svojim liječnikom na osnovu dole prikazanih balneoloških odlika.

LJEKOVITA SVOJSTVA TERMOMINERALNE VODE "BANJE ILIDŽE" – SANSKI MOST


Sastav i balneološke odlike


Temperatura vode: 32,10°C, pH: 7,7, suvi ostatak na 1800C: 2.459 mg/L.


KATIONI             ANIONI

Naziv    mg/L       Naziv    mg/L

Ca       485,0       HCO3    240,00

Na        83,0       Cl            75,00

Mg      108,3       SO4     1470,00

K            4,3       F              0,82


Radioaktivnost: RN 11,89-210,82 Bq/L, RA 0,13-0,55 Bq/L, i U 0,1-0,3 Bq/L

Sadrži mikroelemente: Sr, Zn, Cu, Li, Ba, Mn, Rb, Cr, Al, Cs, i dr.


PRIMJENA: Voda se koristi za banjanje u unutrašnjem bazenu, fizikalnu terapiju i banjanje u vanjskom bazenu, i napominjemo da bez obzira na ljekovitost vode svakako je pogodna i za zdrave mlade osobe kako bi se oporavili od svakodnevnih stresnih situacija na poslu, ili životu uopće.

Početna