1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

BANJA ILIDŽA 5

Banja Ilidza 4

 

Banja Ilidza 3

Banja Ilidza 02

SPORT I REKREACIJA

"Priroda nam zaista nije mogla pokloniti bolje i univerzalnije sredstvo u njegovanju i restituciji našeg zdravlja, nego što je to voda obogaćena brojnim mineralnim sastojcima, plemenitim i drugim plinovima, kao i raznim kompleksnim spojevima, koji joj daju takav aktivitet da se u liječenju mogu postići rezultati vrijedni svake pažnje"(prof.dr.M.Ciglar)

 

PLIVANJE

 

Na raspolaganju Vam je vanjski bazen poluolimpijskih dimenzija, koji može poslužiti kako za plivanje, tako i za ostale sportske aktivnosti.

Ukoliko su Vam potrebne veće dimenzije, i još veći izazov svakako možete iskoristiti rijeku Sanu koja je udaljena 500 m u prelijepom netaknutom prirodnom ambijentu.

 

TRIM STAZE

Postoje djelimično izgrađene trim staze, te se radi na proširenju i uređenju istih, koje se mogu koristiti kako za šetanje i trčanje, tako i za biciklizam i ostale slične sportske aktivnosti.

 

PLANINARENJE

S obzirom da se planina Mulež (cca 1000 m n.v.) nalazi u blizini, posjet banji svakako se može iskoristiti i za planinarenje, kako pojedinačno tako i organizovano u grupe u okviru lokalnog Planinarsko ekološkog društva  "Kanjon".

Grmeč je planina koja se proteže sjeverno-zapadnim dijelom BiH dužinom oko 70 km između tokova rijeka Une i Sane. Nadvisuje ga njegov najviši vrj u jugoistočnom dijelu zvani Crni vrh sa 1604 m nadmorske visine. U njegovom podnožju proteže se prostrani Podgrmeč sa nižim planinskim obroncima, Majdan planine i Srnetice.


 

LOV

Osim za planinarenje ovo područje sa jako bogatim lovištem je izuzetno za lov, sa raznim vrstama divljači, a koje se organizuje u okviru Lovačko društvo "Sana", naravno samo za vrijeme lovne sezone za određene vrste divljači.

Administrativne granice općine Sanski Most obuhvataju 78.117 ha od toga je lovni dio 67.574 ha, a nelovni dio 10.543 ha.

Lovostajem zaštićena divljač:

  • medvjed, divlja svinja, srneća divljač, zečija divljač, tetrijeb, fazanska divljač, jarebice, prepelice, golubovi, divlje patke i guske, vučica i mladi, kune i ris.

Nazaštićena divljač:

  • vuk, lisica, tvor, jazavac, lasica i divlja mačka.

U samoj blizini se nalazi i uzgajalište alpskih jelena (Sanica), a krdo trenutno broji 60 životinja koje borave na ograđenom području oko 70 dunuma.


 

RIBOLOV

Rijeka Sana i Sanica u svome knjonskom ambijentu koje su bogate ribom (pastrva, lipljen, štuka). Sanica prolazi kroz usjeke i kanjone što joj daje čistoću i bistrinu tako da se može piti. Nema većih zagađivača koji utječu na njen tok i kvalitetu vode. Na izvoru je izgrađen vodovod koji vodi za Bosanski Petrovac. Ušće u Sanu je nizvodno od MZ Vrhpolje.

Ribolov je rasprostanjen na Sani ali najviše cijenjena i spominjana je mladica sa Sane. Na Sani se kao i na Uni mogu odigravati i u stvari organizuju se mnoga sportska takmičenja.

Društvo sportskih ribolovaca „Sana“ Sanski Most godišnje održi dva klupska takmičenja i jedan međunarodni kup Fly Fishingu. Jednom ili dva puta godišnje društvo održi velike ekološke akcije čišćenja rijeka i obala, te mnoštvo manjih akcija.

Sve detaljne informacije možete provjeriti na DSR Sana, ili na tel.037/685-505.

RAFTING

Svakako da ne zaboravimo napomenuti rafting, i to u  prelijepom ambijentu, sa raznovrsnim slapovima između kanjona je neopisiv, i morate ga doživjeti lično.

Agencija Sana & Una River raspolaže sa dva kampa. Jedan kamp se nalazi na obali rijeke Sane uz neposrednu putnu komunikaciju. Dvoslap kamp preko 2000m2 uz samu rijeku Unu.

Rafting Etape Sana:

RE-1 Velečevo-Zgon  u trajanju  cca 2 sata, težina vode 2 * idealna za pocetnike ,djecu, odnosno porodični rafting.

RE-2 Separacija –Sokolovo ,u trajanju 2 do 3 sata, težina vode 2-3 i 3-4 * ,gdje će te osjetiti pravi adrenalin.

RE-3 Gradska plaža Alina Luka-Ninići u trajanju 2 do 3 sata, težina vode 2-3 i 3-4 *  spust  ispod samog Starog grada Ključa sa predvinim pogledom na zidine i kule.

RE-3 Izvor Sane- Ribnik,  kombinacija raftinga i canyoninga , za osobe kondiciono spremne i koji imaju određeno iskustvo u raftingu. Na ovoj etapi ćete doživjeti u kanjonu sve čari i ljepote rijeke Sane gdje se istovremeno  možete  kupati i piti vodu.

 

KONJIČKI KLUB "SANA" I KONJIČKI KLUB "POTKOVICA"

Posvećeni su unapređenju konjičkog sporta i humanom odnosu prema životinjama, suživotu sa prirodom i očuvanju prirodne sredine.

Redovno tokom svake godine organizirajju  utrke i to u julu okviru manifestacije „Ljeto na Sani“, zatim u augustu za Dane dijaspore, te u oktobru povodom Dana oslobođenja Sanskog Mosta, dok se ostale utrke organiziraju prema godišnjem planu i rasporedu aktivnosti svakog pojedinačnog kluba.

Trenutno se vrši uređenje hipodroma  Šejkovača, te ostalih prostorija koje su potrebne za neometano funkcionisanje ovih klubova, čemu d.o.o."Banja Ilidža"daje punu podršku.

 

RONILAČKI KLUB "VIR-SANA"

Jako interesantna ponuda za zaljubljenike sportova u Sanskom Mostu od Ronilačkog kluba “Vir – Sana”. Ovaj klub u narednom periodu planira održati kurs ronjenja za sve koji to budu željeli. Zainteresovani se mogu prijaviti na telefone 061-765-170 i 061-852-004 te na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript od 09 do 20 sati.

Mladice u rijeci Sani - pogledaj video

 

RIJEKE

Sanski Most - Grad na devet rijeka

Naša ljepotica je SANA, izvire u Donjoj Peckoj, na području opštine Mrkonjić i jednim dijelom opštine Ribnik, te je od izvora pa sve do Ključa je veoma čista. Sanu formiraju tri kraška vrela koja se na dužini od 1,5 km spajaju u jedan tok. Ona uglavnom zadržava sjeverni pravac do Prijedora, kada teče na zapad i drži se tog pravca do svog ušća u Unu. Nasuprot Uni, Sana ima mnogo manje osobina kraške rijeke, mada se ne može reći da je bez njih. Tako bi se do Sanskog Mosta mogla okarakterisati kao prelazna kraška rijeka, a dalje nizvodno ima sve osobine normalnog riječnog toka. Od svog vrela pa do ulijevanja u Unu, na dužini od 138 km, Sana savlađuje pad od 303,73 m. Dio toka do Sanskog Mosta, dužine 72 km, raspolaže padom od 262,52 m, a ostatak od 41,21 m otpada na dionicu do Bosanskog Novog.

Desne pritoke rijeke Sane su:
Kozica, Potočanska rijeka, Kijevska rijeka, Tramošnjica, Gluvać potok, Glamošnica, Sasina

Lijeve pritoke rijeke Sane su:

Sanica, Glibaja, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska rijeka i dio rijeke Japre.

Više o rijekama Sanskoga Most u kategoriji OKOLINA.

 

OSTALO

Trenutno se dodatno radi na tome da se urade moderni sportski tereni kao što su  fudbalska igrališta, odbojka u pijesku, dječija igrališta,  a u kasnijim fazama čak i moderne skijaške staze, te mnogobrojni ostali sportsko-rekreativni sadržaji koji će se stalno u kontinuitetu proširivati.