1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

BANJA ILIDŽA 5

Banja Ilidza 4

 

Banja Ilidza 3

Banja Ilidza 02

MANIFESTACIJE

Ljeto na Sani

MANIFESTACIJA

Tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u toku mjeseca jula. Sadrži mnoštvo različitih sadržaja koji će zadovoljiti sve ukuse. Tradicionalno započinje defileom najmlađih, mališana iz dječijeg vrtića koji se prošetaju Prijedorskom ulicom do ljetne pozornice i lokacije malog gradskog parka na rijeci Zdeni, za koje je svake godine priređena sladoledijada. U sklopu ove manifestacije održava se niz drugih aktivnosti: biciklističke trke, košarkaški turnir, motorijada, dani poljoprivrede, izbor najljepšeg dvorišta – „Nek mirišu sanske avlije“, skokovi sa sanskog mosta, izložba pasa te razne druge sportske aktivnosti, koncerti i sl

Organizator: Kult Media & Općina Sanski Most

Sam program i raspored aktivnosti bit će naknadno objavljen, koji se mijenja svake godine, odnosno dodaju se nove aktivnosti.

 

"Dani Musalle"

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Dani Musalle je kulturno-vjerska manifestacija koja se održava svake godine u prvoj sedmici mjeseca jula sa prigodnim sadržajima kulturnog, vjerskog i sportskog karaktera. Centralni događaj manifestacije je klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu. Na ovom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu. On je dao da se na ovome mjestu izgradi Musalla sa mihrabom, kako bi se mogli obavljati vjerski obredi na otvorenom. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države.

Vrijeme održavanja:

Prva sedmica u mjesecu julu

 

Hašlamska nedjelja

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Tradicionalna manifestacija koja se održava u mjesecu junu sa trajanjem od 2-3 dana. U sklopu manifestacije održavaju se folklorne izvedbe kao i sportska natjecanja, izložbe umjetničkih radova i sl. Tradicionalno se svake godine prilikom otvaranja manifestacije, imenuje novi gradonačelnik Starog Majdana kojem se predaje „ključ grada“.

Tradicija: 137 godina

Organizator: MZ Stari Majdan & Općina Sanski Most

 

"Dani poljoprivrede"

MANIFESTACIJA

Tradicionalna manifestacija „Dani poljoprivrede“, koja ime veliki razvojno-promotivni značaj za poljoprivredu i poljoprivrednike općine Sanski Most, većinom se održava u mjesecu oktobru. Osnovni sadržaji  manifestacije obuhvataju izložbeno-takmičarski i izložbeno-prodajni dio, proglašenje najvećih poljoprivrednih proizvođača, edukativna predavanja i brojne druge aktivnosti.  Posljednjeg dana manifestacije održava se proglašenje najboljih poljoprivrednih proizvođača na području općine Sanski Most, kada se  dodijeljuju priznanja i nagrade za najuspješnije, a nakon toga je i druženje svih učesnika uz kulturno-zabavni program. Općina Sanski Most zajedno sa Službom za razvoj, poduzetništvo i resurse je organizator i pokrovitelj manifestacije „Dani poljoprivrede“, koja se održava u sklopu obilježavanja 10. oktobra, Dana općine Sanski Most.

http://arhiva.kip.ba/wp-content/uploads/2012/10/rtvusk0052_3-300x225.jpg

 

Ljetni sajam knjige

MANIFESTACIJA

U sklopu ljetnog sajma sudjeluje desetak izdavačkih kuća s područja Bosne i Hercegovine, gdje svaki ljubitelj knjige na štandovima ima priliku da po povoljnim cijenama nabave knjige iz različitih tematskih oblasti, počevši od stručne literature do beletristike.

U proteklim godinama sajam je bio veoma dobro posjećen, a izdavači su bili zadovoljni ostvarenim prometom. Književnik Fuad Kovač, predstavnik izdavačke kuće „Futur Art“ istakao je kako prvi put izlaže na ljetnom sajmu knjige u Sanskom Mostu.

Čitaocima se nudi vrlo atraktivni naslovi po znatno sniženim cijenama, a u sklopu sajma knjige održavaju se književne večeri i promocije novih naslova o čemu ćemo vas blagovremeno informisati.

O svim detaljima i terminu održavanja će mo Vas naknadno obavijestiti.

 

Početna