Blagotvoran učinak na dermatoze

Hidroterapija obuhvaća primjenu termalne mineralne vode, a primjenjuje se u kupkama i bazenima. Već godinama predmet je istraživanja vodećih svjetskih dermatoloških centara, jer je zapaženo da takav oblik terapije znatno smanjuje simptome mnogih dermatoloških bolesti. Danas su najpoznatiji svjetski centri balneoterapije u Izraelu (Mrtvo more), Turskoj (Kangal), na Islandu (Plava laguna) i u Francuskoj, gdje se intenzivno popularizirala primjena termalnih voda ne samo u lječilištima nego i u obliku gotovih pripravaka kakve danas imamo na policama ljekarni.

Zbog svog sastava bogatog mineralima i elementima u tragovima, termalne vode u dermatološkoj primjeni smatraju se sigurnom, učinkovitom i ugodnom metodom za poboljšanje neugodnih dermatoloških bolesti. Njihovu primjenu u dermatologiji ne prate neželjene reakcije niti nuspojave, a rizik po opće zdravlje pacijenta je zanemariv. Kad je riječ o koncentriranim kupkama, eventualno je potrebno malo ih razrijediti vodom kako ne bi došlo do blage iritacije kože i kako bi se regulirala temperatura. To je redovita praksa u termalnim lječilištima.

Hidroterapija se pokazala posebno korisnom kod ublažavanja progresivnih dermatoza, redukcije edema i eksudata, kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, psorijaze, opeklina, pruritusa, seboroičkog dermatitisa i ihtioza. U praksi se može naći i primjena termalnih voda u liječenju vitiliga, akni, alopecije, kontaktnog i alergijskog dermatitisa, lichen planusa, raznih dermatomikoza, keratoza, rozaceje, sklerodermije, urtikarije, kroničnih rana i dr.

Zbog svog sastava bogatog mineralima i elementima u tragovima, termalne vode u dermatološkoj primjeni smatraju se sigurnom, učinkovitom i ugodnom metodom za poboljšanje neugodnih dermatoloških bolesti

Smatra se da je za terapeutski učinak termalnih voda odgovorna interakcija minerala i elemenata u tragovima sa strukturnim elementima kože. Premda točni mehanizmi djelovanja termalnih voda nisu u potpunosti razjašnjeni, sigurno je da su u postizanje učinka uključeni kemijski, termalni, mehanički i imunomodulatorni mehanizmi. U primjeni termalnih voda u kozmetologiji najvažniji su kemijski i imunomodulatorni učinci, a termalni i mehanički učinci bitni su za tretmane u lječilištima.

Kemijski sastav varira od jedne termalne vode do druge, tako da još uvijek nema konsenzusa oko toga zašto je neka termalna voda bolja ili djelotvornija od druge. Svaka od njih ima specifični sastav, pa se tako za pozitivne dermatološke učinke kod jednih ističe prisutnost manjih koncentracija selena, kod drugih omjer iona kalcija i magnezija 2:1, a neke termalne vode navode izotoničnost i najvišu koncentraciju minerala ili, pak, sinergizam 15 minerala i antioksidansa. Važno je naglasiti da čak trećina svih poznatih enzima u ljudskom organizmu zahtijeva prisutnost metalnih iona, da im se ne naruši katalitička aktivnost (takozvani metaloenzimi), a mnogi od njih nalaze se upravo u termalnim vodama (selen, magnezij, kalcij, željezo, kalij, natrij, cink, bakar…). Sumpor je iznimno važan element u balneoterapiji, no komercijalne termalne vode nisu toliko bogate sumporom, premda se sumporne termalne vode smatraju najvrjednijima u liječenju akni, gljivičnih i bakterijskih infekcija kože, ulceracija i sl.

Preuzeto sa: www.vasezdravlje.com 
Autor: Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit

Comments are closed.