Najčešća primjena u dermatologiji i kozmetologiji

Vrlo je važno naglasiti i da voda općenito ima izrazito važnu ulogu u metabolizmu i homeostazi kože. Stoga svako odstupanje u sadržaju vode može uvelike utjecati na pogoršanje mnogih dermatoza.

Bazalni slojevi epidermisa sadrže i do 60 posto vode, a površinski rožnati sloj u najboljem slučaju 15 posto vode. Kod raznih dermatoloških bolesti, uključujući atopijski dermatitis, ihtiozu i psorijazu, zamjetan je velik gubitak vode iz dubljih slojeva (povećanje transepidermalnog gubitka vode). Kada koža, uz istodobni gubitak vode, izgubi i mogućnost da samostalno sintetizira integralne barijerne lipide (atopija, ihtioza…), simptomi se znatno pogoršavaju i povećava se rizik od sekundarnih infekcija.

Prikladna hidratacija kože termalnom vodom i hidratantno-emolijentni pripravci na bazi termalnih voda znatno poboljšavaju zdravlje i izgled kože. Smanjuje se propusnost epidermisa, osnažuje barijera kože, uz istodobne protuupalne i antipruritske (protiv svrbeža) učinke, te smanjenje crvenila. Osjećaj subjektivne ugode i hlađenja prilikom raspršivanje termalne vode također ima pozitivan učinak na psihofizičko stanje pacijenta, jer je potvrđeno da termalne vode potiču otpuštanje beta-endorfina kao endogenih opioida koji imaju antistresni i relaksirajući učinak.

Atopijski dermatitis može imati oscilacije u fazama, no kad je posrijedi vrlo suha i nelagodna faza, topička primjena termalnih voda može znatno olakšati nelagodne simptome, svrbež i crvenilo, jer se poboljšava hidratacija barijere i zaštita od vanjskih agresivnih čimbenika. Pacijenti koji imaju jako narušenu hidrolipidnu barijeru skloni su sekundarnim infekcijama bakterijom Staphyloccocus aureus. Stoga je kontinuirana hidratacija mineralnim sastojcima, uz prikladno nanošenje humektansa i emolijensa odmah na vlažnu kožu, metoda koja može ubrzati cijeljenje kože i regeneraciju barijere.

Pruritus ili svrbež može se olakšati primjenom termalnih voda i pripravaka na bazi termalne vode, i to zbog kontinuirane rehidracije i imunomodulatornog djelovanja na citokine i ostale proupalne medijatore koji sudjeluju u izazivanju lokalne upalne reakcije koja rezultira neugodnim svrbežom. Ujedno, nije naodmet uvažiti i antiseptički učinak nekih minerala prisutnih u termalnim vodama.

Simptomi rozaceje i edematozne promjene na koži mogu se ublažiti primjenom termalnih voda zbog posredovanja u vazodilataciji i imunomodulatornim mehanizmima.

Seboroični dermatitis zahtijeva olakšavanje upalnih promjena, smanjenje kolonizacije patogenih bakterija na površini kože, kao i optimizaciju kožne barijere koja se ljuska. Hipertonične otopine termalnih voda mogu biti iznimno korisne, jer će olakšati uklanjanje suvišnih odumrlih stanica i spriječiti razvoj prisutnih patogena.

Ihtioza može biti vrlo nelagodna za pacijente, te je potreban režim koji će konstantno osigurati rehidrataciju i relipidaciju kože. To se vrlo lako postiže topičkim pripravcima baziranim na termalnim vodama, kao i stalnim raspršivanjem termalnih voda prije lokalne terapije da bi se zadržala vlažnost u površinskim slojevima kože.

Opekline i ubrzavanje cijeljenja kože, kao što je već spomenuto, dugi niz godina liječili su se i balneoterapijom. Termalne vode, zahvaljujući sadržaju bakra i cinka te još nekih elemenata, potiču obnavljanje vezivnog tkiva, uz istodobnu hidrataciju i smanjenje transepidermalnog gubitka vode, što je kod opeklina vrlo važno. Iz istog razloga termalne vode danas se sve više preporučuju i nakon tretmana ili agresivnijih dermatoloških zahvata (laser, IPL, pilinzi, dermoabrazije, fototerapija), jer smanjuju iritacije, peckanje, svrbež, ljuštenje i crvenilo.

Svjetsko dermokozmetičko tržište nudi nekoliko komercijalnih pripravaka čija se filozofija i sastav baziraju na termalnim izvorskim vodama. Svaki od tih pripravaka ima specifičan sastav. S obzirom na sve značajnije spoznaje o kliničkoj primjeni termalnih voda, posebice na području dermatologije, uvjereni smo da će termalne vode još snažnije i znanstveno pouzdanije biti povezane sa suvremenom medicinom i farmacijom.

Preuzeto sa: www.vasezdravlje.com 
Autor: Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit

Comments are closed.