Termalne vode

Termalne izvorske vode nalaze se duboko ispod tla, u specifičnim geološkim uvjetima. Imaju definirane fizikalno-kemijske osobine i specifičan sastav bogat mineralima, elementima u tragovima i još nekim sastojcima, uz temperaturu od 35 do 42 ˚C (visokotermalne vode dosežu temperature veće od 42 ˚C).

Za termalne vode, kakve se posljednjih nekoliko godina mogu pronaći u ljekarnama, karakteristično je i da se brojnim istraživanjima potvrđuje njihov farmakološki učinak, uz fascinantnu bakteriološku čistoću na samom izvoru. Na izvorima takvih termalnih voda nastali su najpoznatiji spa centri i termalna lječilišta.

Postoji mnogo načina primjene termalnih voda, uključujući parne kupke, tople i hladne kupke, obloge, komprese, parcijalna ili generalizirana uranjanja. U medicinskom kontekstu, hidroterapija termalnim vodama postala je iznimno zanimljiva zbog blagotvornih učinaka, kao što su: poboljšanje cirkulacije u organizmu, pozitivan utjecaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva, poboljšanje dermatoloških bolesti, ublažavanje bolova koštano-mišićnog sustava, protuupalno i antiiritabilno djelovanje, ublažavanje mišićnih spazama, stimulacija eliminacije toksina iz organizma, osnaživanje imunosnog sustava i dr.

Preuzeto sa: www.vasezdravlje.com 
Autor: Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit

Comments are closed.