Termalnom vodom do zdravlja

Dermatološka primjena termalnih voda je sigurna, učinkovita i ugodna metoda za poboljšanje neugodnih kožnih bolesti

Voda je toliko vezana uz čovjekov život da katkad zaboravljamo koliko je važna. Čini do 60 posto tjelesne mase odrasle osobe, s tim da svakodnevno kroz kožu gubimo minimalno 300 do 400 mL vode.

Vodom do zdravlja (Sanus per aquam) uzrečica je kojom su tijekom povijesti nastajale brojne spa oaze. I zaista, voda se oduvijek smatrala izvorom života, zdravlja i blagostanja. Još u doba antike termalne kupke smatrale su se središtem važnih zbivanja i mjestom za obnavljanje izgubljene snage i zdravlja. Babilonski liječnici prakticirali su toplo-hladne kupke, Homer je u svojim djelima opisao liječenje nekih bolesti pomoću vodenih kupki, a i Galen je nekim pacijentima preporučivao hladne kupke.

Uz ublažavanje brojnih reumatskih tegoba, kupka pomaže u osnaživanju imunosnog sustava i rješavanju mnogih tegoba, no posljednjih nekoliko desetljeća obilježeno je naglim razvojem istraživanja i primjenom vode (hidroterapija) u dermatologiji. To se osobito odnosi na termalne i neke vrste mineralnih voda. Hidroterapija je terapeutska primjena vode u svrhu liječenja ili pomoći pri liječenju, a njezin najpoznatiji i najsnažniji segment danas su upravo termalne vode.

Preuzeto sa: www.vasezdravlje.com
Autor: Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit

Comments are closed.